De voordelen van onderhoudsarm bouwen en renoveren

Onderhoudsarm bouwen en renoveren is in de praktijk een onderbelicht thema. De handel in bouwmaterialen en ook veel bouwbedrijven zijn hier nauwelijks mee bezig. Na de (op)levering is hun taak over het algemeen afgelopen. Daardoor hebben ze vaak minder oog voor de langere termijn. Als woningbouwcorporatie, vastgoedonderhoudsbedrijf of aannemer mag u voor dat onderhoud gaan zorgen en de kosten daarvan dragen.

Benieuwd wat het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen u kan opleveren?
Vraag het gratis magazine aan!

Heeft u al eens nagedacht over het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen? Dit brengt namelijk veel voordelen met zich mee. Bekijk onderstaande video en ontdek de voordelen van onderhoudsarm bouwen en renoveren in 1 minuut.

Het gaat om de total cost of ownership

Als bedrijf/eigenaar die verantwoordelijk is voor het onderhoud, kijkt u anders naar materialen en producten. U kijkt niet alleen naar de investeringskosten, maar naar de total cost of ownership (TCO) en total cost of installation (TCI). Daarin speelt de levensduur en het benodigde onderhoud een bepalende rol.

De overlast voor bewoners beperken

Naast de lagere TCO biedt onderhoudsarm bouwen en renoveren meer voordelen, zoals beperking van overlast. Er zijn namelijk behoorlijk wat gebouwdelen die lastig bereikbaar zijn, bijvoorbeeld door hun hoogte. Dat geldt onder meer voor dakranden, windveren en overstekken, wat juist onderhoudsgevoelige delen zijn. Dan moeten er steigers gebouwd worden of hoogwerkers geplaatst worden.

Dat veroorzaakt overlast voor de omgeving, met name als er op eigen terrein weinig ruimte is, zoals in smalle woonstraten of drukke winkelstraten. Soms ook is er een vergunning nodig om straten af te mogen sluiten of steigers te mogen bouwen. Daarbij kunnen de onderhoudskosten hierdoor behoorlijk oplopen.

Gratis magazine 'UPGRADE'

Wilt u meer weten over de voordelen die het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen met zich meebrengt?

Vraag dan ons gratis magazine ‘UPGRADE’ aan, met voorbeelden van onderhoudsarme producten én projecten. Onze account managers komen graag bij u langs om al uw vragen te beantwoorden.

Onderhoud binnen geeft ook overlast

Toepassing van onderhoudsarme bouwmaterialen en producten is niet alleen zinvol aan de buitenzijde van een gebouw, maar ook aan de binnenzijde. Groot onderhoud gaat daardoor altijd gepaard met overlast voor de gebruikers of bewoners. Die zitten daar niet op te wachten.

Een voorbeeld van een onderhoudsarm product voor het interieur is de overzet-vensterbank. Daarmee zijn in heel korte tijd bestaande vensterbanken te vernieuwen zonder de overlast van sloopwerkzaamheden.

 

Groot onderhoud gaat altijd gepaard met overlast voor de gebruikers of bewoners

Geen groot onderhoud meer

Onderhoudsarme bouwmaterialen zorgen er voor dat er niet langer groot onderhoud – zoals afbranden van verf, schuren en opnieuw schilderen – nodig is. Periodiek klein onderhoud volstaat. Over het algemeen is schoonmaken voldoende, waarbij dat dan ook nog eens vooral dient voor het behoud van de esthetische kwaliteit.

Geen onderhoudsreserves meer opbouwen

Geen groot onderhoud betekent voor u als gebouweigenaar dat onderhoud voorspelbaar wordt en dat u geen onderhoudsreserves hoeft op te bouwen voor de pieken die groot onderhoud met zich mee brengen. Waar het gaat om onderhoudsarme producten in het interieur hoeft de gebouweigenaar of beheerder zelfs helemaal geen onderhoudskosten meer te reserveren.

Het “klein onderhoud” wordt omgezet in “periodieke reiniging” en dat valt namelijk onder de verantwoordelijkheid van de gebruiker of huurder.

Snel en eenvoudig monteren

Onderhoudsarme producten zijn veelal gemaakt van kunststof. Hedendaagse technieken zorgen er voor dat dit kunststof UV-bestendig is en dus niet alleen lang mee gaat, maar ook heel lang mooi blijft. Daarnaast zijn de onderhoudsarme materialen ook gemakkelijk en snel te monteren, zonder tijdrovende werkzaamheden als plamuren, schuren en schilderen. Bij renovaties verkort dat de bouwperiode waarin overlast is voor gebruikers en bewoners. Het draagt er tevens aan bij dat de investeringskosten laag blijven.

Heering merkenOver Heering

Heering levert onderhoudsarme kunststof producten voor de bouw en heeft zich in deze branche in ruim 50 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende toeleverancier. Ons assortiment bestaat uit kunststof gevelbekleding, dakranden, plafondsystemen, vensterbanken, profielen en andere producten voor het afwerken van een woning of gebouw.