Bij duurzaam bouwen en renoveren gaat de aandacht momenteel vooral uit naar energiebesparing. Isolatie en installatie spelen daarin de belangrijkste rol. Vooral in een tijd van hoge energieprijzen is dat logisch. Ondertussen dringt echter het besef door dat materialen en grondstoffen niet oneindig zijn en impact hebben op een duurzame wereld. Daardoor groeit de aandacht voor de mogelijkheden van recycling van materialen. Wat echter nog vaak wordt vergeten is de levensduur van een materiaal en de impact van noodzakelijk onderhoud tijdens die levensduur.
Het belang van circulariteit
Voor de duurzaamheid van materialen wordt gekeken naar de circulariteit. Bij circulariteit draait het om het behoud van grondstoffen. Hoe minder grondstoffen worden gebruikt, hoe beter het is. Daarna komen hergebruik van het product en reparatie en uiteindelijk hergebruik van de grondstoffen door recycling. De slechtste score is het verbranden van het product om er restwarmte uit te winnen. Doel van circulariteit is om grondstoffen minimaal dezelfde waarde te laten behouden en zogenoemde ‘downcycling’ te voorkomen. Van ‘downcycling’ is niet alleen sprake bij verbranding maar bijvoorbeeld ook als gebruikt beton wordt verwerkt tot laagwaardig puingranulaat.
Gratis magazine 'UPGRADE'
Wilt u meer weten over de voordelen die het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen met zich meebrengt?
Vraag dan ons gratis magazine ‘UPGRADE’ aan, met voorbeelden van onderhoudsarme producten én projecten. Onze account managers komen graag bij u langs om al uw vragen te beantwoorden.
Kunststof is duurzaam en recyclebaar
Kunststof is een materiaal dat uitstekend past in de duurzame gedachte. De fabrieksprocessen zijn zo geoptimaliseerd dat de productie minimaal impact heeft op het milieu. Veel kunststoffen zijn goed recyclebaar waardoor grondstoffen niet verloren gaan. Dat kunststof een goede keuze is blijkt bijvoorbeeld ook wel uit de Dubo-keurmerken voor pvc-hemelwaterafvoeren en rioleringen.
Minder onderhoud, dus minder impact op het milieu
Een belangrijk aspect van kunststof bouwproducten is de lange levensduur, met maximaal kleurbehoud en minimaal onderhoud. Veel kunststof producten zijn in dat opzicht een goed alternatief voor het vaak toegepaste hout. De levensduur van kunststof is langer, terwijl het geringe onderhoud veel minder impact heeft op het milieu. Zo is er geen verf nodig, geen oplosmiddelen en geen intensieve reinigers.
De invloed van het weer op toekomstig onderhoud
Met name op plekken die aan weersinvloeden onderhevig zijn, is het verstandig om meer aandacht te besteden aan toekomstig onderhoud. Denk daarbij aan gevelbekleding, windveren, dakranden en dakkapellen. Wie duurzaam wil bouwen of renoveren, doet er goed aan om onderhoudsarme (kunststof) producten toe te passen.
De voordelen van onderhoudsarm bouwen
Het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen brengt voor u veel voordelen met zich mee:
Lage onderhoudskosten
Door gebruik te maken van onderhoudsarme bouwmaterialen vermindert periodiek onderhoud en verlaagt u direct uw kosten.
Voorspelbare onderhoudsplanning
Acuut onderhoud is verleden tijd. Hierdoor heeft u meer controle over uw budget en de planningswerkzaamheden.
Minder overlast voor bewoners
Stuken, schuren en schilderen is niet meer nodig, waardoor veel werkzaamheden en aanbelmomenten vervallen.
Over Heering
Heering levert onderhoudsarme kunststof producten voor de bouw en heeft zich in deze branche in ruim 50 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende toeleverancier. Ons assortiment bestaat uit kunststof gevelbekleding, dakranden, plafondsystemen, vensterbanken, profielen en andere producten voor het afwerken van een woning of gebouw.