Onderhoudsarme materialen

Wie op zoek gaat naar onderhoudsarme materialen, ziet soms door de bomen het bos niet meer. Er zijn allerlei materialen beschikbaar die claimen dat ze onderhoudsarm zijn. Elk materiaal heeft echter zijn eigen toepassingen en aandachtspunten.

Benieuwd wat het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen u kan opleveren?
Vraag het gratis magazine aan!

De lijst van onderhoudsarme materialen is lang. Dat zijn bijvoorbeeld bouwproducten van kunststof, keramiek, aluminium, vezelcementplaat, glasvezelversterkt composiet en houtcomposiet. De toepassingen zijn divers, van gevelbekleding tot en met dakrand, kozijnen en plafonds. Vooral voor kunststoffen is de lijst van toepassingen vrijwel onbeperkt. Een aantal voorbeelden van onderhoudsarme materialen:

Kunststof

Kunststof is er in vele soorten, maten en toepassingen. Het vindt zijn toepassing in vrijwel elk bouwdeel, zoals plafonds, betimmering van dakkapellen, gevelbekleding, dakranden, windveren, kozijnen etc. Het is met name geschikt voor bouwdelen waar de levensduur en beperking van onderhoud een belangrijke rol spelen. Kunststof is er zowel in massieve bouwplaat – zoals Unipanel – als met holle ruimtes of kamers.

Kunststof is en betaalbaar, licht materiaal met een lange levensduur, dat voorzien wordt van een Uv-bestendige toplaag. Het kleurenpallet van de diverse producten is zeer groot, evenals de maatvoering en profilering. Kunststof is onder meer voor gevelbekleding ook verkrijgbaar met een houtnerfstructuur. Moderne productietechnieken zorgen voor een zeer afwisselend patroon zonder opvallende herhaling, waardoor het verschil met hout niet of nauwelijks zichtbaar is.

Glasvezelversterkt composiet

Glasvezelversterkt composiet wordt in veel industrieën toegepast voor een breed scala aan producten. Met glasvezelversterkt composiet is een grote vormvrijheid mogelijk. Aan dit maatwerk hangt wel een prijskaartje vanwege de mallen die daarvoor nodig zijn. Er is een beperkt aanbod aan standaard bouwmaterialen en gevelbekleding verkrijgbaar.

Gratis magazine 'UPGRADE'

Wilt u meer weten over de voordelen die het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen met zich meebrengt?

Vraag dan ons gratis magazine ‘UPGRADE’ aan, met voorbeelden van onderhoudsarme producten én projecten. Onze account managers komen graag bij u langs om al uw vragen te beantwoorden.

Keramiek

Elk materiaal heeft zijn eigen toepassingen, mogelijkheden en beperkingen. Maar ook zijn eigen kleurenpallet, zijn eigen prijs en zijn eigen milieu-impact. Zo is keramiek – dat veel gebruikt wordt voor tegels, baksteen en dakpannen – een natuurproduct dat een intensief bakproces ondergaat. Vooral de energiekosten hebben op dit moment een grote invloed op de prijs. De kleur van het product wordt bepaald door de gebruikte klei of de afwerking met glazuurlaag. Klei is per definitie een relatief zwaar product.

Aluminium

Aluminium wordt veel toegepast in de gevelbouw bij met name utilitaire gebouwen, in de vorm van aluminium beplating en aluminium kozijnen. Aluminium is een metaal dat zichzelf beschermt middels een oxidelaag. Niettemin wordt aluminium vrijwel altijd toegepast met een extra afwerking als anodiseren, poedercoaten of lakken. Aluminium is een relatief dure grondstof, waarbij de benodigde energie voor het productieproces extra kostenverhogend werkt.

Vezelcementplaat

Vezelcementplaat is watervast en vocht- en schimmelbestendig. Het is een hard product dat gezaagd moet worden met speciale zaagbladen. Het is ook een relatief zwaar product en met name het gebruikte cement heeft een aanzienlijke milieu-impact. Cementvezelplaat leent zich vooral voor binnentoepassing in vochtige ruimtes, maar wordt ook toegepast als decoratieve gevelbekleding.

Houtcomposiet

Houtcomposiet (WPC) is een materiaal dat wordt gemaakt uit houtvezels en een watervaste composiethars. Het resulteert in bouwproducten die zich laten bewerken als hout, maar met een zeer lange levensduur. Houtcomposiet wordt onder meer toegepast in gevelbekleding, maar de voordelen van het materiaal komen vooral tot uiting bij de toepassing als vlonderplank. Van dit WPC zijn stevige vlonderplanken te maken die weinig onderhoud nodig hebben en gemakkelijk te monteren zijn. Het is daarmee een vervanger van (tropisch) hardhout.

De voordelen van onderhoudsarm bouwen

Het gebruik van onderhoudsarme bouwmaterialen brengt voor u veel voordelen met zich mee:

Heering merkenOver Heering

Heering levert onderhoudsarme kunststof producten voor de bouw en heeft zich in deze branche in ruim 50 jaar ontwikkeld tot een toonaangevende toeleverancier. Ons assortiment bestaat uit kunststof gevelbekleding, dakranden, plafondsystemen, vensterbanken, profielen en andere producten voor het afwerken van een woning of gebouw.