Alternatief voor de loodslabbe aan de dakkapel

5 min minuten leestijd
How to

In plaats van een loodslabbe kan een dakkapel ook op het hellende dak worden aangesloten met een verholen goot. Dit geeft een veel strakker resultaat en is eenvoudig te realiseren.

Een verholen goot ligt bedekt onder de dakpannen en voert het hemelwater onzichtbaar af naar de goot aan de voet van het dak. De verholen goot van Heering is slechts 25 mm hoog en kan daardoor eenvoudig tussen de panlatten worden gelegd.

 

Hoge zijkant

Een verholen goot bestaat uit twee verschillende delen. Dit is een plat deel dat het water afvoert naar de dakvoet en een deel met een hoge zijkant voor de aansluiting op de dakkapel. Het deel met de hoge zijkant wordt al bij de montage van de dakkapel geplaatst. De hoge kant valt weg achter de gevelbekleding en wordt geplaatst achter de dampopen waterkerende folie van de zijwang. Eventueel binnendringend water wordt daardoor altijd opgevangen in de goot.

 

Smalle opening

Met de verholen goot kunnen de gevelbekleding en de dakpannen zeer strak op elkaar aansluiten. De goot hoeft niet zichtbaar te zijn. Wel kan het verstandig zijn om rekening te houden met onderhoud. Onder een smalle opening kan zich vuil ophopen dat zich lastig laat verwijderen.

Panlatten doorzagen

De platte goot die het water vervolgens onder de pannen door afvoert naar de dakvoet, heeft brede zijranden. Daarmee wordt deze goot opgelegd op de panlatten. De bestaande panlatten worden doorgezaagd om ruimte te maken voor de goot. Het kan nodig zijn om de doorgezaagde panlatten te ondersteunen met een nieuwe tengel.

 

Dakopstanden

De verholen goot is niet alleen geschikt voor toepassing bij een dakkapel, maar kan worden toegepast bij eigenlijk elke dakopbouw op een hellend dak. Maar denk bijvoorbeeld ook aan hellende daken die aansluiten op hogere gevels van andere bouwdelen of belendingen. Bij die aansluiting op metselwerk moet het metselwerk wel voorzien worden van loodloketten om het afstromend water op te vangen, maar het lood hoeft niet op de pannen te worden gelegd. De pan kan tot strak aan de gevel worden gelegd, terwijl het water onder de pannen door wordt afgevoerd.