Boeiboorden vervangen door kunststof

4 minuten leestijd
How to

Houten boeiboorden vervangen door kunststof boeiboorden is een logische keuze met het oog op onderhoud en levensduur. De diverse materialen van Heering bieden verschillende mogelijkheden voor een blinde bevestiging. Vervangen van boeiboorden is daardoor eenvoudig uit te voeren.

Bekledingen zoals boeiboorden dienen altijd op een ventilerende achtergrond te worden bevestigd. Voor een goede ventilatie is een vrije ruimte nodig van 20 mm. Voor een houten achterconstructie valt de keuze dan bijvoorbeeld op verduurzaamde regels van 20 x 38 mm. De maximale h.o.h.-afstand van de regels is afhankelijk van het gebruikte materiaal en bedraagt bij Keralit 300 mm en bij Unipanel 400 mm.

 

Ventilatie

Ventilatie verloopt altijd van beneden naar boven. Verticaal regelwerk heeft daarom de voorkeur. Bij toepassing van horizontaal regelwerk verdient de ventilatie extra aandacht. Ventileren kan dan middels voldoende sleuven in de horizontale regels of door een tweede laag van verticale regels aan te brengen over het horizontale regelwerk. Onder- en bovenzijde van de spouw dienen dicht genoeg te zijn voor ongedierte en open genoeg om voldoende ventilatie te garanderen.

Elk materiaal heeft zijn eigen montagevoorschriften en mogelijkheden. Keralit heeft speciale dakrandpanelen [linken naar ‘Boeiboorden vervangen door Keralit’] in het assortiment, met bijbehorende montageprofielen. De Keralit dakrandpanelen zijn eenvoudig te bevestigen door ze vast te klikken in het onderrandprofiel. Aan de bovenzijde kunnen ze met schroeven worden gefixeerd, waarna een nieuwe daktrim of kraal de schroeven afdekt. Voor aansluiting op een bestaande trim of kraal is een speciaal aansluitprofiel beschikbaar die een blinde bevestiging mogelijk maakt.

Heering hardschuim panelen

Een andere optie voor vervangen van boeiboorden zijn de Heering hardschuim dakrandpanelen. Deze zijn er zowel in vlakke plaat als in een L-vorm, met diverse randdetailleringen. Bij een eventueel overstek wordt eerst de bekleding van het overstek aangebracht; de onderzijde van het L-vormige boeiboord valt daar vervolgens als randafwerking overheen. Bevestiging van de L-vormige Heering hardschuim panelen gebeurt met schroeven aan de onderzijde en langs de bovenrand. De schroeven aan de bovenzijde vallen daarbij achter een kraal of trim. Voor aansluiting op een bestaande trim of kraal zijn speciale montageprofielen beschikbaar. Verlijmen van de panelen kan ook, conform de voorschriften van de betreffende lijmfabrikant.

 

Unipanel

Een derde materiaal in het assortiment van Heering is Unipanel. Dit is een vlak paneel dat zich laat bewerken als hout, met reguliere houtbewerkingsgereedschappen. Het materiaal is te frezen, te zagen, te boren, te schuren, etc.. Halfhoutse verbindingen of in verstek gezaagde hoeken zijn ook mogelijk. Voor een vrijwel onzichtbare bevestiging biedt Unipanel een concept met speciale schroeven, een bitje en afwerkdopjes. Het bitje zorgt ervoor dat de schroeven tot exact 6 millimeter onder het oppervlak zakken, waarna de afwerkdopjes het gat afdichten. Plamuren en schilderen zijn dus niet nodig. Unipanel is overigens ook volgens verwerkingsvoorschriften te lijmen met het PanelTack-lijmsysteem van Bostik.