Dagkanten afwerken

5 min minuten leestijd
Kozijnafwerking

Dagkanten rondom een kozijn vragen om een nette en strakke afwerking. Vaak is in de dagkanten een naad zichtbaar, bijvoorbeeld op de overgang van spouwlat naar stucwerk. Een goede betimmering dekt die storende naad af.

Betimmeren van de dagkanten gebeurde vroeger met houten delen, waarvan de kopse kant vaak weer werd afgedekt met een koplat op de binnenmuur. Vooral in oudere woningen zoals uit de jaren 30 is deze betimmering vaak een mooi staaltje sierlijk vakwerk.

Wisselend klimaat

Betimmeren met hout heeft echter als nadeel dat het materiaal werkt en daardoor niet altijd recht is en blijft. De aansluitingen kunnen na verloop van tijd dus weer open gaan staan, ook al omdat het hout zich juist bevindt in een wisselend klimaat tussen het koude glas en de warme radiator onder het raam. Daarbij moeten de schroefpunten in het hout geplamuurd en geschuurd worden, waarna het geheel kan worden geverfd.

 

Zonder nawerk

Met Prodec kozijnafwerking zijn de dagkanten snel, eenvoudig en strak af te werken, zonder nawerk. Prodec kozijnafwerking zijn dagkantstukken op basis van mdf. Het mdf van Prodec kozijnafwerking is voorzien van een hoogwaardige toplaag die geen nadere afwerking meer behoeft.

 

Vochtbestendig

Het gebruikte mdf is vochtbestendig zodat een lange levensduur gegarandeerd is. Dit mdf vertoont geen enkele werking en is fabrieksmatig kaarsrecht geproduceerd. Daardoor is de aansluiting altijd heel strak en kan het materiaal koud tegen elkaar worden geplaatst. Ook kan het strakke mdf eenvoudig worden verlijmd op de ondergrond. Het boren van gaten, het aanbrengen van schroeven en het wegplamuren van gaten is hierdoor niet meer nodig.

Afkitten

Met deze manier van aanbrengen en de hoogwaardige toplaag zijn de dagkanten in één keer volledig afgewerkt. Met het afkitten van het laatste naadje ontstaat een fraaie en strakke kozijnafwerking die heel lang mooi blijft.

 

Ruim assortiment

Prodec heeft een ruim assortiment van kozijnafwerking in verschillende afmetingen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te werken met een relatief smal paneel dat de dagkanten maar ten dele bedekt. Het is ook mogelijk om de dagkanten over de volle breedte te bedekken en aan de voorzijde op de binnenmuur een koplat te plaatsen. Mocht de aansluiting op het kozijn niet recht zijn, dan heeft Prodec daarvoor speciale aansluitprofielen in het assortiment die de naad afdichten.