Decoratief en functioneel Unipanel voor nieuwbouw Poeldijk

3 minuten leestijd
Interview

Gloednieuw zijn ze, de 28 woningen van een groot nieuwbouwproject in Poeldijk. Hoewel het type woningen varieert, hebben de woningen allemaal één ding gemeen. Ze hebben namelijk allemaal kenmerken van een typische woning van begin 20e eeuw. Sierelementen spelen dan ook een grote rol in dit project. Ook daarom ging bouwbedrijf Weboma voor Unipanel, een kunststof bouwpaneel dat te bewerken is als hout.

Functioneel Unipanel
In april 2017 startte het bedrijf met 28 woningen in de zogenaamde ‘fase 2’ van het gehele project. Het bouwbedrijf uit Wateringen werkte voorheen jarenlang met houtmateriaal. Voor dit project besloot het bedrijf toch eens een ander materiaal te gebruiken. Iets wat beter aan zou sluiten op de wensen voor dit project.

“We waren gewend om te werken met Multiplex, maar dit beviel ons niet altijd goed. Dat materiaal moet bovendien op een bepaalde manier behandeld worden met goede randsealers en goed schilderwerk. Dat komt heel nauw: zelfs doorgewinterde timmerlieden of schilders weten soms niet hoe dat moet,” vertelt Ruud Broch, uitvoerder bij Weboma.

Te bewerken als hout
En zo ging het bedrijf opzoek naar een alternatief materiaal voor hout, dat wél net zo makkelijk te verwerken zou zijn. Bij wijze van uitproberen kreeg Broch een stuk Unipanel in handen. Om het materiaal eerst écht even te ervaren, is het paneel een paar keer bewerkt. Niet veel later was de keuze gemaakt: het werd Unipanel.

“Ideaal”
Weboma zette het Unipanel bouwpaneel in voor meerdere toepassingen. Zo werd het gebruikt als zijwangbekleding voor een dakkapel, maar ook als overstek en als aansluiting van een terugliggend kozijn. Daarnaast werden alle 28 huizen in dit project voorzien van een Unipanel-dakrand.

Sommige huizen kregen een gevelteken van Unipanel, speciaal op maat gefreesd of gezaagd. “Dat werkte eigenlijk wel ideaal. Unipanel verwerkt inderdaad net als hout. De timmermannen vinden het echt vergelijkbaar met hout. Qua verzagen en frezen is het precies hetzelfde als hout. En, wat ik heel gunstig vond: je kunt op de kopse kanten schroeven. Dat vonden ze de bouwers prachtig. Het splijt niet, zoals bij hout,” vertelt Broch.

Afwerking
Anders dan bij hout, hoeft Unipanel niet meer geplamuurd te worden na het schroeven. Een groot pluspunt, volgens Broch: “Ik vind het fijn dat je niet meer hoeft te plamuren. Daarnaast zie je de dopjes niet vanaf beneden.  Daar ben ik altijd bang voor met dit soort dingen. Maar bij Unipanel zie je de schroefjes niet zitten. Het ziet er netjes uit.”