Een droom die uitkomt
Het was al een poos een droom van Langeraap: een eigen huis bouwen. Een wijziging van het bestemmingsplan van zijn vakantiepark waar hij woont, maakte dit mogelijk. Hij bedacht zich dan ook geen moment. Nu hij dan eindelijk zijn eigen huis mocht gaan bouwen, startte hij direct met de voorbereidingen.
“Ik had al voor ogen wat ik wilde. Ik hou heel erg van die natuurlijke stijl. Een voorwaarde van het bouwen van ons eigen huis was wel dat het huis een natuurlijke stijl moest hebben omdat we op een vakantiepark in de bossen wonen. Nou, dat moest wel lukken,” lacht Langeraap.
Met een bevriende aannemer ontwierp Langeraap een bouwplan. Het metselwerk besteedde hij uit, maar vanaf daar pakte Langeraap de bouw zelf op. Met zijn vriendin en één van zijn beste vrienden verrichtte hij het meeste werk. Daarnaast kregen ze veel hulp van buitenaf.
Hout vs. Kunststof: een rekensom
Voor de gevelbekleding viel de keuze eerste instantie op hout. Maar toen Langeraap in de houthandel werd getipt met de kunststofpanelen van Keralit, kwam hij hier al vrij snel op terug. “Ik ben wel echt een houtman, maar geen schilder. Ik wil eigenlijk geen materiaal gebruiken dat veel onderhoud meer vraagt. Ik dacht: Als ik hier met houtmateriaal om de vijf jaar compleet moet schilderen, kost dat een vermogen. Ik denk dat Keralit zich qua kosten dan al snel terugverdient.”
Tutorials
Deze keuze bleek een schot in de roos. In de vijfde maand van de bouw was de ruwbouw van het huis afgerond en kon Niek starten met de afbouwfase, te beginnen met Keralit. Een omvangrijke klus; er moest ruim 80m² Keralit worden gezet. In totaal waren ze hier zo’n vier weken mee bezig.
“Ik heb van tevoren flink wat tutorials gekeken over huizen bouwen en over het plaatsen van Keralit, zodat ik wist waar ik op moest letten. Hoe werk je kozijnen bijvoorbeeld netjes af? Of een dakkapel?” Vooral door het te dóen, leerde Langeraap het Keralit-paneel goed kennen. “Het plaatsen van Keralit is eigenlijk vrij simpel, en ging daarom best vlot. Vooral aan de lange wand ging het lekker snel, daar konden we de zes meter lange panelen verlengen.”
Een ‘pittig jaar’
Al met al is er ruim een jaar lang aan het project gewerkt– van bouwtekening tot oplevering. En dat was ‘best een pittig jaar’, besluit Langeraap. “Ik werkte ondertussen natuurlijk gewoon fulltime als boomverzorger. En dan zaten we in de avonden nog te bouwen. Soms wel tot na middernacht.” Gedurende de bouw woonde Niek met zijn vriendin in een caravan. Op de bouwplaats, vlakbij huis, zodat er hard doorgewerkt kon worden.
Het eindresultaat
Inmiddels woont het stel bijna een jaar in het nieuwe huis. En hoewel Langeraap het al met al best een pittig project vond, hoeft hij niet lang na te denken over een antwoord op de vraag of hij het nog een keer zou doen. “Zeker weten! Het is gewoon keigaaf om je eigen huis te bouwen. Je hoort weleens van die rampverhalen waarbij het helemaal verkeerd gaat. Dat was bij ons niet het geval. Het kostte ons veel bloed en zweet, maar geen tranen.”