Keuzehulp voor de juiste vensterbank

3 min minuten leestijd
Vensterbanken

Er zijn heel veel vensterbanken op de markt. Maar wat is de beste keuze in uw situatie? Uiteraard is dat een kwestie van smaak en stijl. Maar er zijn ook technische aspecten die bepalen wat de beste keuze is.

Wat betreft smaak en stijl bieden de vensterbanken van Lignodur, Novaboard en Prodec volop keuze. Voor elke interieurstijl en kleur is er wel een passende vensterbank te vinden. Stonelook, houtlook, effen; vrijwel alles is mogelijk met deze verschillende merken, die alle drie staan voor topkwaliteit.

Kunststof of mdf

Novaboard en Lignodur zijn kunststof vensterbanken met een krasvaste toplaag. Prodec vensterbanken zijn gemaakt van vochtwerend mdf met eveneens een krasvaste toplaag. Zowel kunststof als mdf is een hoogwaardig materiaal. De vensterbanken zijn vochtbestendig en hebben een lange levensduur.

 

Voorzijde van een vensterbank

Alle drie soorten vensterbanken zijn aan de voorzijde voorzien van een neus. Daarin zijn verschillend varianten, zoals een ronde kant, een rechte stonelook kant of zelfs een facet geslepen kant zoals natuursteen dat heeft.

Diepte

De vensterbanken zijn er in diverse dieptes. De benodigde diepte hangt uiteraard af van de diepte van de dagkanten, maar bijvoorbeeld ook van een eventuele radiator onder een van de te plaatsen vensterbanken.

 

Lengte

Behalve de diepte kan ook de lengte verschillen. Een vensterbank kan net zo lang zijn als de kozijnopening, maar voor een chiquere uitstraling kan deze ook wat langer gehouden worden. De vensterbank krijgt dan aan weerszijden zogenaamde oren, die in het gevelvlak gaan vallen. Hoe groot de oren worden, is een kwestie van smaak.

 

Overzetvensterbank

Technisch gezien hangt de keuze van de juiste vensterbank onder meer af van de vraag of het nieuwbouw betreft of renovatie. Bij renovatie hebt u de keuze uit het al dan niet weghalen van de bestaande vensterbank. U kunt de oude vensterbank laten zitten zodat die dienst als ondergrond voor de nieuwe vensterbank. Hiervoor levert Lignodur speciale overzetvensterbanken. Groot voordeel is dat het veel hak- en breekwerk voorkomt, waardoor ook de dagkanten onbeschadigd blijven. Overzetvensterbanken zijn dan ook heel snel en eenvoudig te plaatsen.