Kunststof versus gips in de bouw: de voor- en nadelen

4 minuten leestijd
Interview

Als productmanager van kunststof plafondpanelen voor nieuwbouw- en renovatiewoningen krijg ik regelmatig te maken met aannemers die hun bedenkingen hebben over kunststof plafonds als alternatief op de gipsvariant. Dat zette mij aan het denken en ik besloot dat het tijd werd om de voor- en nadelen van beide producten eens naast elkaar te zetten.

Aannemer

Om dit zo eerlijk mogelijk te doen, vroeg ik Peter Verkerk van het gelijknamige bedrijf Verkerk Sanitair & Tegelwerk te Brouwershaven om input. Peter heeft al heel wat badkamers opgeleverd en kent de voor- en nadelen van verschillende alternatieven. Samen met de specialisten uit de praktijk spitten we een aantal uitgevoerde projecten door en bekeken de totale kosten voor een afgewerkt plafond. Hieronder de uitkomsten van ons onderzoek.

 

Kosten

We concludeerden dat de prijs per m2 van een gemonteerd gipsplafond (gestukt en wel) en het plaatsen van een kunststof plafond voor Florence voor de consument min of meer gelijk zijn.

De kosten zijn wel heel anders opgebouwd. Het grootste verschil tussen beide alternatieven is dat een gipsplaat afgewerkt moet worden, waarbij een groot gedeelte van de kosten in deze afwerking zitten. Het Florence plafond heeft een hogere materiaalprijs per m2 dan een gipsplaat, maar behoeft geen tijdrovende afwerking.

 

Doorlooptijd

Wat ons opviel was dat je met kunststof alles zelf kunt doen, waardoor je grip houdt op je project. Wanneer je het laatste paneel bevestigd hebt, dan ben je ook echt klaar. Stuken of schilderen is niet meer nodig. Hiermee is je totale doorlooptijd korter en kun je sneller naar je volgende klus. Je bent niet afhankelijk van reiskosten, projectuitloop, etc. van derden.

Het verschil in montageprocessen tussen Florence en gips:

Verwerking

Er zijn ook een aantal kleine verschillen in de verwerking. Gipsplaten zijn breder dan panelen van kunststof, waardoor je wat minder zaaghandelingen nodig hebt om ze passend te maken. Daarbij wordt het regelwerk bij gips om de 40 i.p.v. 30 centimeter geplaatst. Het zaagverlies van beide producten is daarentegen nagenoeg gelijk. Daar staat tegenover dat de kunststof panelen lichter in gewicht zijn en daardoor makkelijker te hanteren. Denk aan tillen, traplopen, etc.

 

Ervaring voor de klant

Doordat een Florence plafond geen stuc- en schilderwerk nodig heeft, is er voor de klant minder rommel in huis en heeft hij maar 1 aanspreekpersoon. Dat is prettig.

 

Conclusie

In de projecten die we bekeken hebben zijn de totale kosten van beide producten nagenoeg gelijk. Qua verwerkingsgemak scoort gips ietsje beter in het aantal zaaghandelingen en het regelwerk, Florence is wat lichter van gewicht en het zaagverlies is min of meer gelijk.
Het grote verschil zit hem in de afwerking. De afwerking van kleine gipsplafonds is in verhouding namelijk erg duur, omdat je vaak een schilder of stukadoor in moet huren en de reistijd, voorbereiding en het opruimen relatief veel tijd kosten. Daarnaast vindt afwerking in fases plaats, met wachttijd tot gevolg. De doorlooptijd van kunststof is daardoor korter. Dit zorgt voor gemak voor de aannemer en de bewoner!

 

Florence Promotiepakket

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van kunststof plafondpanelen? Kijk dan eens op onze Florence pagina of vraag een gratis promotiepakket aan. Wij zorgen ervoor dat u deze binnen 2 werkdagen in huis heeft.