Onderhoudsarm plafond voorkomt schimmel in de badkamer

3 minuten leestijd
Interview

Schimmel op het plafond is een bekend fenomeen in vele badkamers. Met gipsplaten of hout is dat vrijwel niet te voorkomen, waardoor periodiek groot onderhoud nodig is. Sanitair en Tegelwerkbedrijf Peter Verkerk is daarom overgestapt naar het onderhoudsarme kunststof plafondsysteem van Florence.

Florence Plafonds zijn door hun hoge esthetische uitstraling interessant voor de particuliere markt, maar zijn ook interessant voor woningcorporaties en andere vastgoedbeheerders. De kunststof plafonds zijn onderhoudsarm. Zo nu en dan een reiniging met een sopje is voldoende om ze mooi te houden. Groot onderhoud en het frequent tussentijds overschilderen zoals bij gipsplaten of hout, is daarmee verleden tijd. Voor het reguliere onderhoud is de bewoner zelf verantwoordelijk. De corporatie of beheerder heeft er dus geen omkijken meer naar en heeft er geen kosten meer aan.

 

Geen overlast meer

Dat de plafonds onderhoudsarm en niet schimmelgevoelig zijn, voorkomt veel ergernis bij zowel particuliere eigenaren als huurders. Tevens krijgen zij niet meer te maken met de overlast door noodzakelijk groot onderhoud. Zelfs in geval van een onverhoopte lekkage van leidingen boven het plafond, blijft de overlast beperkt. De kunststof plafonds zijn gemakkelijk te demonteren door de montageschroefjes los te draaien. Na het oplossen van het probleem kan het plafond zelfs weer terug worden geplaatst.

Geen schilderwerk

Peter Verkerk, eigenaar van het gelijknamige Sanitair en Tegelwerkbedrijf uit Brouwershaven, zet zich elke dag in om bij zijn klanten hoogwaardige en strak afgewerkte badkamers op te leveren waar zowel zijn klant als hijzelf trots op is. Hij heeft al tientallen badkamers opgeleverd met de onderhoudsarme kunststof plafondsystemen van Florence. “Ik kan mijn klanten ontzorgen en hoef ze nergens mee te belasten. “Eerder werkte ik met gips of mdf. Als ik de badkamer dan had opgeleverd, moesten de bewoners het plafond nog schilderen. En als je doucht, maak je vocht. Vaak zie je daardoor bij minder goed geventileerde badkamers “zwarte man” tegen het plafond. Zo noemen ze schimmel hier in Zeeland. Dat doet toch afbreuk aan een mooie badkamer. En na een aantal jaar had het plafond opnieuw onderhoud nodig en dat levert weer overlast en kosten op voor zowel de huurder als de verhuurder.”

 

Lange levensduur

Met de onderhoudsarme Florence plafonds behoren die problemen van schimmel en groot onderhoud definitief tot het verleden en ook esthetisch valt Florence in de smaak. Verkerk: “Vroeger had je die gladde kunststof plafonds. Die plastic schrootjes, dat was geen gezicht! Maar ik heb nu een merk gevonden waaraan je niet ziet dat het kunststof is. Ze kunnen dit plafond ook nog eens heel makkelijk schoonmaken. Het plafond zet niet uit door vocht en schilderen is niet meer nodig. Zo’n plafond gaat wel meer dan 30 jaar mee. Een extra voordeel vind ik dat wanneer mijn klanten hun verlichting ergens anders willen, dat dat kan zonder dat je in beton hoeft te boren en te frezen.”

 

Lengtes en kleuren

De plafondpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en kleuren. De panelen zijn hol van binnen en dus heel licht. Ze zijn gemakkelijk te zagen en strak af te werken met onder meer bijbehorende plintprofielen.