Onderhoudsarme nieuwbouw in historische stijl

3 minuten leestijd
Interview

Nieuwbouw in Poeldijk heeft een historiserend karakter in de stijl van begin 20e eeuw. Sierelementen spelen daar een grote rol in. Bouwbedrijf Weboma liet daarvoor de keuze vallen op Unipanel, dat de uitstraling heeft van hout en zich laat bewerken als hout, maar dat niet het onderhoud nodig heeft van hout.

Weboma uit Wateringen werkte voorheen jarenlang met houtmateriaal. Voor dit project besloot het bedrijf een ander materiaal te gebruiken dat beter aan zou sluiten op de specifieke wensen. Dat betrof vooral de verwerking, maar ook toekomstig onderhoud was een belangrijke afweging. Sierelementen hebben vaak detailleringen die extra waterbelasting veroorzaken. Hout kan daardoor rotten en verf gaat bladderen. Ook zijn veel sierelementen zoals dak- en gootlijsten op hoogte aangebracht, waardoor ze slecht bereikbaar zijn voor onderhoud.

 

Materiaal ervaren

“We gebruikten altijd veel multiplex, maar dat moet op een bepaalde manier behandeld worden met goede randsealers en goed schilderwerk. Dat komt heel nauw: zelfs doorgewinterde timmerlieden of schilders weten soms niet hoe dat moet,” vertelt uitvoerder Ruud Broch.

En zo ging het bedrijf op zoek naar een alternatief materiaal voor hout dat wel net zo makkelijk te verwerken zou zijn. Broch kreeg daarbij onder meer een stuk Unipanel in handen om uit te proberen. Om het materiaal te ervaren, werd het paneel een paar keer bewerkt. Niet veel later viel het besluit om het onderhoudsarme Unipanel in te zetten in dit project.

Meerdere toepassingen

Weboma zette het Unipanel bouwpaneel in voor meerdere toepassingen. Zo werd het gebruikt als zijwangbekleding voor een dakkapel, maar ook als overstek en als aansluiting van een terugliggend kozijn. Daarnaast werden alle 28 huizen in dit project voorzien van een Unipanel-dakrand.

Sommige huizen kregen een gevelteken van Unipanel, speciaal op maat gefreesd of gezaagd. “Dat was wel ideaal. Unipanel verwerkt inderdaad net als hout, zowel in zagen als frezen. En je kunt op de kopse kanten schroeven. Het splijt niet, zoals bij hout,” vertelt Broch.

 

Zonder schilderen en plamuren

Anders dan bij hout, hoeft Unipanel niet meer geplamuurd te worden na het schroeven. Een groot pluspunt, volgens Broch: “Ik vind het fijn dat je niet meer hoeft te plamuren. De gebruikte dopjes zie je niet vanaf beneden. Daar ben ik altijd bang voor met dit soort dingen. Maar bij Unipanel ziet het er netjes uit.” Daarbij blijft het er ook langdurig mooi uitzien. Af en toe reinigen is voldoende voor het onderhoud, maar dat is puur esthetisch. Zelfs achterwege laten van periodieke reiniging heeft geen invloed op de levensduur. Herhalend schilderwerk is dan ook niet nodig. Dat scheelt enorm in de onderhoudskosten van de woningen, met de daarbij horende overlast voor de bewoners.