Rachelwerk plafond maken

2 minuten leestijd
How to

Het maken van strak rachelwerk voor plafonds wordt een stuk gemakkelijker met de juiste stelproducten. Zowel in nieuwbouw als in renovatie zijn de stelplaatjes van Milli-Max handige hulpmiddelen.

De ondergrond voor rachelwerk voor een plafond is vrijwel nooit zuiver vlak. Dat betekent dat het voor een strak resultaat nodig is om het rachelwerk op de onderconstructie uit te vullen. Meestal bestaat dit rachelwerk uit houten regels, waarvan de h.o.h.-afstanden en de diktes afhankelijk zijn van de te gebruiken plafondmaterialen. Deze zijn veelal opgenomen in de montagehandleidingen.

 

Vanuit laagste punt

Een strak rachelwerk begint met het bepalen van het laagste punt in de onderconstructie. Van daaruit worden de rachels uitgezet en waar nodig uitgevuld. Bij de maatvoering kunnen slaglijnen, gespannen draad en lasers behulpzaam zijn.

Bij gebruik van de Milli-Max stelplaatjes kan een regel eerst losvast op zijn plek worden geschroefd. Vervolgens kan het stelplaatje met de juiste dikte achter het hout worden geschoven. Het plaatje valt middels een open sleuf om de schroef heen. Daarna kunt u de schroef vastdraaien. Is het resultaat toch niet helemaal goed, dan kan de schroef een beetje gelost worden en het stelplaatje worden verwisseld voor een plaatje van de juiste dikte.

 

Zeven diktes en kleuren

De Milli-Max stelplaatjes zijn er in zeven verschillende dikte: 1, 2, 3, 4, 5, 7 en 10 mm. Elke dikte heeft zijn eigen kleur en is daardoor gemakkelijk herkenbaar. De plaatjes zijn te zonder problemen te combineren, zodat elke opvuldikte te realiseren is.