Tegelprofielen plaatsen

3 minuten leestijd
How to

Met tegelprofielen zijn fraaie aansluitingen en overgangen te maken in tegelwerk van zowel wanden als vloeren. Voor een goed resultaat is het belangrijk om het juiste profiel te kiezen en die zorgvuldig te plaatsen.

De tegelprofielen van Proline zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en materialen. Naast de standaard halfronde tegelprofielen in de kleuren wit, grijs, zwart en pergamon in kunststof en aluminium, is er ook een halfrond tegelprofiel in RVS. Tevens is er een rechthoekprofiel in RVS. De profielen zijn er in verschillende diktes, van 6 tot 12,5 mm. Bij alle profielen zijn binnen- en buitenhoeken verkrijgbaar. Daarnaast heeft Proline speciale profielen in het assortiment voor beëindigingen en overgangen in tegelvloeren.

De keuze van de kleur en vorm van het profiel is met name esthetisch. Vooral met RVS-tegelprofielen zijn esthetisch hoogwaardige en bijzondere oplossingen mogelijk, zoals een profiel dat net iets verdiept ligt ten opzichte het tegelvlak en daar voegloos op aansluit. Uiteraard moet de tegel daar ook geschikt voor zijn en de randafwerking van de tegel zich daar voor lenen.

Dikte tegelprofiel

Technisch gezien is vooral de dikte van het tegelprofiel belangrijk. Tegelprofielen liggen standaard vrijwel vlak met het tegelwerk. Dat betekent dat de profieldikte gelijk moet zijn aan de dikte van de tegel plus de dikte van de benodigde lijmlaag. De juiste dikte van de lijmlaag is te vinden in de verwerkingsvoorschriften van de tegelleverancier.

De profielen worden in principe zo geplaatst dat er een voeg van 2 mm resteert tussen de tegels en het profiel. Die ruimte wordt meegevoegd met het tegelwerk. Deze 2 mm is voldoende voor een technisch goede voeg en geeft een mooi strak beeld.

 

Strook tegellijm

Bij uitwendige hoeken tegelt u eerst het eerste wandvlak. Daarna plaatst u het tegelprofiel met de lijmstrip in een strook tegellijm op het volgende wandvlak. Druk het profiel goed aan zodat de strip vlak op de wand valt.

Bij beëindigingen en overgangen plaatst u eerst het profiel op de juiste positie in een strook tegellijm, om er vervolgens met de tegels tegen aan te werken. Ook hier geldt een voegbreedte van 2 mm.

 

Binnen- en buitenhoeken

Waar tegelprofielen om de hoek worden doorgezet, gebruikt u speciale verbindingsstukken voor binnen- of buitenhoeken. Let er daarbij wel op dat de lijmstrips van de profielen niet over elkaar mogen vallen. Waar nodig zaagt u deze lijmstrips in verstek. Het profiel zelf blijft strak recht, om goed aan te sluiten in de hoekstukken.

 

Vloerprofielen

Proline heeft ook tegelprofielen voor vloeren in het assortiment. Deze zijn rechthoekig van vorm. De profielen zijn er in RVS, messing en geanodiseerd aluminium. Deze profielen zijn verkrijgbaar in hoogtes die variëren van 6 mm tot 15 mm. De werkwijze van het plaatsen van deze strips komt overeen met die van wandtegels.