Trap antislip maken

3 minuten leestijd
How to

Om de veiligheid te waarborgen bij een geschilderde of transparant afgewerkte houten trap, is een antislip-profiel noodzakelijk. Infrees antislipprofielen bieden de meeste veiligheid en vormen ook een esthetisch fraaie oplossing.

Infrees antislipprofielen worden langs de voorzijde van de traptrede geplaatst in een ingefreesde sleuf. Voor optimale veiligheid kiest u voor twee infrees antislipprofielen parallel aan elkaar, met een geringe tussenruimte.

Infrees antislipprofielen klemmen zich vast in de sleuf in het hout. De sleuf moet daarvoor de juiste breedtemaat hebben. Voor de infrees antislipprofielen van Heering is dat een breedte van 7 mm.

 

T-profiel

Heering levert infrees antislipprofielen in twee varianten: een massief rubber en een T-profiel. Het T-profiel ligt met de bovenflens op het houten oppervlak van de trede. Om ongewenste hobbels én beschadigingen van het profiel te voorkomen, is het belangrijk dat deze flens strak aansluit op het hout. Het is daarom verstandig om de sleuf een diepte te geven van 12 mm. Het profiel van 9 mm hoog zal er dan altijd voldoende diep in vallen.

Trap antislip maken

Massieve rubberprofiel

Het massieve rubberprofiel heeft aan de bovenzijde een antislipprofiel en moet zo worden geplaatst dat dit profiel net boven het hout van de trede uit komt. Het profiel is 11 mm hoog. Daarbij dient de sleuf 10 mm diep te zijn. Een dieper liggend profiel verliest zijn antislip-werking, terwijl een hoger liggend profiel nodeloze hobbels veroorzaakt.

 

Renovatie

Bij nieuwbouw zijn de benodigde sleuven eenvoudig aan te brengen en kunnen ze ook doorlopen over de volle lengte van de traptrede. Dat geldt ook voor de renovatie van bestaande trappen waarvan de treden kunnen worden losgeschroefd, zoals  utilitaire trappen met houten treden op stalen bomen.

In de woningbouw zijn veelal trappen gebruikelijk waarvan de treden zijn ingefreesd in de houten bomen aan weerszijden. In dat geval is de sleuf niet over de volle lengte van de trede in te frezen en eindigt het profiel enkele centimeters uit het eind. Omdat dat deel niet in de loopzone zit, heeft dit geen invloed op de veiligheid. Ook esthetisch is het met een nauwkeurige maatvoering een prima oplossing. Wel moet het rubber op het eind goed worden aangesneden om in de ronde beëindiging van de ingefreesde sleuf te passen. Eventueel kunnen bij de beëindiging de hoekjes van de bovenflens van een T-profiel nog worden afgeschuind of afgerond.

 

Rubber hamer

Het rubber kan met behulp van en rubber hamer in de sleuf worden getikt. Als het rubber stug is, helpt het om het op te warmen, bijvoorbeeld door het rubber een tijdlang in een bak warm water te leggen.

In het assortiment van Heering vindt u ook bijpassende rubberen leuningprofielen om de bovenzijde van de trapleuning mee af te werken.