Twinson vlonderplanken schoonmaken - 10 vragen & antwoorden

4 minuten leestijd
How to

Met Twinson vlonderplanken is een fraai en duurzaam terras te maken. Twinson is onderhoudsarm, maar heeft zo nu en dan een schoonmaakbeurt nodig. Gemorste stoffen worden liefst zo snel mogelijk gereinigd met water en eventueel een niet schurend reinigingsmiddel om hardnekkige vlekken te voorkomen. Onderstaand de tien meest gestelde vragen over het schoonmaken van Twinson vlonderplanken.

Hoe vaak moet ik het terras reinigen en met welk reinigingsmiddel?

Een terras van Twinson vlonderdelen vraagt een minimum aan onderhoud. Voldoende regenwater zorgt voor een natuurlijke reiniging. Afhankelijk van de hoeveelheid regen en zon kan echter toch vervuiling optreden. Regelmatige reiniging is daarom aan te bevelen. Dit kan met een niet schurend huishoudelijk reinigingsmiddel opgelost in water. Om groenaanslag te verwijderen kan een bleekwateroplossing van maximaal 10% worden toegepast, die u naspoelt met schoon water.

Twinson heeft geen periodieke bescherming nodig van bijvoorbeeld olie of vernis. Deze stoffen zullen zelfs niet hechten op het oppervlak.

 

Mag ik een hogedrukspuit gebruiken op Twinson vlonderplanken?

U kunt de vlonderplanken schoonspuiten met een tuinslang maar ook met een hogedrukspuit. Bij de reiniging van hardnekkige vlekken is dat zelfs aanbevolen. Let er bij het gebruik van een hogedrukspuit op dat de waterdruk maximaal 100 bar is en de spuitafstand minimaal 30 cm. Spuit in de richting van de groeven en vermijd ronddraaiende bewegingen. Het gebruik van een vuilfrees is niet toegestaan.

 

Hoe voorkom ik waterkringen op het terras?

Waterkringen ontstaan als het terras na de montage niet grondig wordt gereinigd. Direct na de montage verwijdert u stof en vuil met een borstel; vervolgens reinigt u het terras met water met een niet-schurend huishoudelijk schoonmaakmiddel. Tot slot spoelt u het terras na met water.

Waterkringen kunnen ook ontstaan op plekken waar geen of weinig regen valt, zoals onder een overkapping. Daar kan vuil zich ophopen en in contact met een minimale hoeveelheid water vlekken gaan vormen. Dit effect verdwijnt door regelmatig te reinigen met water, eventueel met een niet schurend huishoudelijk reinigingsmiddel.

 

Hoe verwijder ik vetten en olie van mijn terras?

Vettige stoffen zijn te behandelen met de speciale Twinson reiniger. Dit spuit u op de vlek en kunt u waar nodig eventueel inwrijven. Laat dit een aantal minuten intrekken en spoel na met veel water.

Dit geldt voor vlekken van stoffen als boter, melk, yoghurt, olijfolie, slaolie, frituurolie, fondue-olie, mayonaise, cocktailsaus, zonnebrandcrème, smeerolie, motorolie, stookolie en benzine.

 

Hoe verwijder ik hardnekkige vlekken van bijvoorbeeld ketchup en rode wijn?

Goed schrobben met een bleekwateroplossing en vervolgens spoelen met veel water is de oplossing om dergelijke vlekken te verwijderen. Gebruik van een hogedrukreiniger is daarbij aan te bevelen. Dit geldt voor vlekken van ketchup, tomatenpuree, spaghettisaus, rode wijn, fruit en instant-soep en dergelijke.

Hoe verwijder ik vlekken van koffie, thee en andere dranken?

Ook hier is het nodig om te schrobben met een bleekwateroplossing en na te spoelen met veel water. Gebruik van een hogedrukreiniger is aanbevolen. Dit geldt voor warme dranken als koffie en thee, maar ook voor cola, vruchtensappen, softdrinks en andere suikerhoudende dranken.

 

Hoe verwijder ik vlekken van agressieve reinigers en oplosmiddelen?

Een cementreiniger is te behandelen met een bleekwateroplossing, nagespoeld met veel water. Vlekken van bijvoorbeeld een graffitireiniger, oplosmiddelen als aceton en zuren en basen zijn alleen te verwijderen door het oppervlak te schuren, met fijn schuurpapier, een staalborstel of staalwol. Schuur daarbij in de richting van de groeven. Door het schuren verdwijnt de vlek en komt de originele kleur boven. Binnen drie maanden zal het geringe kleurverschil dat optreedt, weer verdwenen zijn.

 

Hoe verwijder ik verfvlekken van mijn terras?

Verwijder verf zo veel mogelijk met een plamuurmes en schuur het oppervlak vervolgens lichtjes op met fijn schuurpapier, staalwol of een staalborstel. Schuur daarbij in de richting van de groeven. Door het schuren verdwijnt de vlek en komt de originele kleur boven. Binnen drie maanden zal het geringe kleurverschil dat optreedt, weer verdwenen zijn.

 

Hoe verwijder ik lijm, kaarsvet en siliconen?

Uitgeharde lijm, kaarsvet of siliconen behandelt u met de Twinson Cleaner. Als dat niet helpt, kunt u het uitgeharde materiaal zo veel mogelijk verwijderen met een plamuurmes en de laatste restanten wegschuren met een fijn schuurpapier, staalwol of staalborstel. Schuur in de richting van de groeven. Het geringe kleurverschil dat hierdoor optreedt, zal binnen drie maanden verdwenen zijn.

 

Hoe behandel ik krassen en brandvlekken op het terras?

Om brandvlekken van bijvoorbeeld houtskool of sigaretten te verwijderen is het nodig om het oppervlak te schuren. Gebruik daarvoor een fijn schuurpapier, staalwol of staalborstel en schuur in de richting van de groeven. Diepere krassen kunnen ook op deze manier worden behandeld. Lichte krassen behoeven geen behandeling. Die zullen na verloop van tijd niet meer zichtbaar zijn doordat het kleurverschil vanzelf verdwijnt.