Vakantiepark bespaart met Unipanel op onderhoud

3 minuten leestijd
Interview

Tientallen vakantiehuisjes op Landal-park De Hellendoornse Berg krijgen nieuwe windveren, overstekken en dakranden en zelfs sierlijsten van Unipanel. De keuze hiervoor is gemaakt door de onderhoudscommissie die zocht naar een onderhoudsarm materiaal mét behoud van de uitstraling van hout.

 

“De vakantieganger wil in een mooie en rustige omgeving ontvangen worden. We willen in de toekomst dan ook zo min mogelijk onderhoud hoeven plegen. Zo blijft overlast door werkzaamheden beperkt en dat is uiteindelijk ook voordeliger voor het park. Er is namelijk minder tijd nodig voor onderhoud”, zegt Jaap Hadderingh van de onderhoudscommissie.

Karakteristieke uitstraling

De tientallen vakantiehuisjes op dit park hebben een karakteristieke Saksische uitstraling. Met een komende renovatieronde in het vooruitzicht, was de onderhoudscommissie niet in de minste plaats op zoek naar bouwproducten die deze uitstraling konden bewaken. “Dat is de uitdaging: om zo dicht mogelijk bij de oorsprong te blijven”.

 

Bladderende verf

De vorige renovaties aan de huisjes werden uitgevoerd met hout, maar Hadderingh wilde een alternatief voor hout. “Je ziet hier dat de verflagen er al af beginnen te bladderen”, vertelt Hadderingh terwijl hij naar een windveer aan één van de huisjes wijst. “Naar mijn mening véél te snel.”

Het is natuurlijk kunststof, maar Unipanel lijkt gewoon op hout. Dat was ook een groot pluspunt aan dit product. Zo behouden we toch die houtuitstraling. Jaap Hadderingh

Onderhoudsgevoelige delen

Voor 90 huisjes wordt er deze renovatieronde daarom geen hout, maar kunststof Unipanel gebruikt voor de windveren, overstekken en dakranden. Dat zijn onderhoudsgevoelige bouwdelen, die vaak slecht bereikbaar zijn voor periodiek en groot onderhoud. Na Unipanel een tijdlang getest te hebben, wordt het nu universeel ingezet. Ook de sierlijsten, die origineel van hout waren, zijn nu van Unipanel.

 

Uitstraling van hout

Het idee van kunststof was in het begin wel even wennen, vertelt Haddering: “Een paar verhuurders waren in het begin wat terughoudend omdat zij juist die houtuitstraling aan hun huisjes zo mooi vinden. Maar toen Unipanel er eenmaal aan zat, was dit gevoel eigenlijk direct weg. Het is natuurlijk kunststof, maar Unipanel lijkt gewoon op hout. Dat was ook een groot pluspunt aan dit product. Zo behouden we toch die houtuitstraling en hebben alle huisjes dezelfde strakke uitstraling, jaar in, jaar uit.”

 

Rendement

Hadderingh denkt in de toekomst veel rendement uit deze keuze voor onderhoudsarm Unipanel te kunnen halen. Een langere levensduur van het product gecombineerd met minder onderhoud op het park spreekt zeer aan. “Omdat het materiaal niet rot en niet geschilderd hoeft te worden, bespaar je daar enorm op. Op zo’n groot park tikt dat wel aan; dat gaan we over een aantal jaar echt wel merken.”