Van hout naar Unipanel: grote renovatieronde vakantiehuisjes Hellendoorn

3 minuten leestijd
Interview

De tientallen vakantiehuisjes op Landal-park op De Hellendoornse Berg zijn te herkennen aan hun karakteristieke, Saksische uitstraling. Met een komende renovatieronde in het vooruitzicht, was Jaap Hadderingh van de onderhoudscommissie niet in de minste plaats opzoek naar bouwproducten dat deze uitstraling kon bewaken. “Dat is de uitdaging: om zo dicht mogelijk bij de oorsprong te blijven”.

Weinig overlast voor toekomst
Niet alleen de uitstraling van het bouwmateriaal was voor Hadderingh van belang. Ook duurzaamheid was een criterium in de zoektocht naar een geschikt bouwmateriaal voor de windveren, overstekken en dakranden.

“De vakantieganger wil in een mooie en rustige omgeving ontvangen worden. We willen in de toekomst dan ook zo min mogelijk onderhoud hoeven plegen. Zo blijft overlast door werkzaamheden beperkt en dat is uiteindelijk ook voordeliger voor het park. Er is namelijk minder tijd nodig voor onderhoud.”

De vorige renovaties aan de huisjes werden uitgevoerd met hout, maar Hadderingh wilde een alternatief voor hout. “Je ziet hier dat de verflagen er al af beginnen te bladderen”, vertelt Hadderingh terwijl hij naar een windveer aan één van de huisjes wijst. “Naar mijn mening véél te snel.”

Het is natuurlijk kunststof, maar Unipanel lijkt gewoon op hout. Dat was ook een groot pluspunt aan dit product. Zo behouden we toch die houtuitstraling. Jaap Hadderingh

Rendement
Voor 90 huisjes gaat er deze renovatiehuisjes geen hout, maar kunststof Unipanel op de huisjes. Na Unipanel een tijdlang getest te hebben, wordt het nu universeel ingezet. Ook de sierlijsten, die origineel van hout waren, zijn nu van Unipanel.

Het idee van kunststof was in het begin wel even wennen, vertelt Haddering: “Een paar verhuurders waren in het begin wat terughoudend omdat zij juist die houtuitstraling aan hun huisjes zo mooi vinden. Maar toen Unipanel er eenmaal aan zat, was dit gevoel eigenlijk direct weg. Het is natuurlijk kunststof, maar Unipanel lijkt gewoon op hout. Dat was ook een groot pluspunt aan dit product. Zo behouden we toch die houtuitstraling.”

Hadderingh denkt hier in de toekomst veel rendement uit te kunnen halen. Een langere levensduur van het product gecombineerd met minder onderhoud op het park spreekt zeer aan. “Omdat het materiaal niet rot en niet geschilderd hoeft te worden, bespaar je daar enorm op. Op zo’n groot park tikt dat wel aan, dat gaan we over een aantal jaar echt wel merken.”