Vensterbank vervangen of plaatsen

3 minuten leestijd
How to

Een vensterbank plaatsen of een vensterbank vervangen vergt een aantal aandachtspunten om tot een kwalitatief hoogwaardig resultaat te komen. Onderstaande aandachtspunten zijn gebaseerd op kunststof vensterbanken, maar zijn ook toepasbaar voor vensterbanken van hout of mdf.

De maatvoering van de vensterbank is afhankelijk van technische, esthetische en functionele eisen. De diepte van de vensterbank kiest u zo dat de neus in ieder geval voor het gevelvlak valt. Als er een radiator onder een van de ramen aanwezig is, zal de vensterbank bij voorkeur de gehele radiator afdekken. De breedste radiator in een vertrek is maatgevend als u alle vensterbanken in gelijke diepte wilt houden.

De lengte van de vensterbank kan gelijk zijn aan of groter zijn dan de dagmaat van het kozijn. Als de vensterbank langer is dan de dagmaat, komen er oren aan de vensterbank.

Op lengte zagen

Bij de maatvoering van de vensterbank moet u rekening houden met eventuele uitzetting van het materiaal. Dit is productafhankelijk en bedraagt bijvoorbeeld voor de kunststof vensterbanken van Lignodur en Novaboard 2 mm per meter. Bij vensterbanken tot een meter is het dus voldoende om bij de aansluiting op de dag aan beide zijden 1 mm ruimte aan te houden. Deze naad kunt u na de montage kitten met een blijvend flexibele kit.

Zaag en bewerk materialen altijd met gereedschappen volgens de voorschriften van de fabrikant. Voor Lignodur en Novaboard is dat een afkortzaag met een hardmetalen zaagblad.

Vensterbank monteren

Een vensterbank bevestigen kan middels een verlijming op de muur of wand of middels een ondersteuning door beugels. De verlijming dient u af te stemmen op het type ondergrond en de zuigende werking van die ondergrond. De beste keuze is in veel gevallen een montagekit op basis van SMP (silyl modified polymers). Aanbrengen van de kit op de ondergrond in slingers met een tussenruimte van ongeveer 50 mm voorkomt het ontstaan van holle ruimtes.

Vensterbanken van Lignodur of Novaboard mogen maximaal 100 mm eenderde van hun breedte oversteken over de muur. Bij een groter overstek zijn beugels noodzakelijk. De vensterbank mag maximaal 80 mm of eenderde van de breedte oversteken over de beugels. Beugels brengt u aan hoh maximaal 500 mm en maximaal 250 mm uit het uiteinde van de vensterbank. Elke vensterbank krijgt een ondersteuning van minimaal drie beugels. Bij een eventuele stootvoeg bij grote lengtes zijn extra beugels nodig.

Bij renovatie is het ook mogelijk om de oude vensterbanken te laten zitten en ze te voorzien van overzetvensterbanken. Deze zijn extra dun en zijn gemakkelijk over de bestaande vensterbank heen te plaatsen.

Voor de montage van Lignodur of Novaboard vensterbanken kunt u de gedetailleerde montagevoorschriften downloaden.

 

Vensterbank kiezen

Twijfelt u nog over welke vensterbank u moet kiezen voor uw project? Wij helpen u op weg in onderstaande video!