Sommige villa’s worden bekleed met een houten gevel en andere villa’s krijgen een gevel van Keralit. Soms worden de stijlen gemixt; dan krijgt een villa een houten gevel en een dakrand van Keralit. Of andersom.
Kilometers Keralit
Aan aannemer Marco de Rijk de taak om Keralit te plaatsen op de villa’s. En omdat dit een omvangrijk project betreft, is dit nog best een hele klus. “Het is voor het eerst dat we met zóveel Keralit werken. Het loopt echt in de kilometers. Ik ben in totaal denk ik wel een jaar bezig met het plaatsen van Keralit”, vertelt De Rijk.

Kleurvast
De Rijk is nu met zijn collega bezig om 13 twee-onder-éen-kap-villa’s te voorzien van Keralit. Na jarenlang gewerkt te hebben met zowel hout als Keralit, is het voor De Rijk eenvoudig om beide materialen met elkaar te vergelijken.
“Je ziet gewoon dat Keralit op de lange termijn veel kleurvaster is dan hout en langer netjes blijft. Je hoeft er veel minder onderhoud aan te plegen. Bovendien verwerkt het makkelijk en snel”, meent De Rijk.
Weersinvloeden
Naast de kleurvastheid van gevelpanelen, speelden ook andere componenten een rol. Zo zocht de opdrachtgever ook naar gevelbekleding met een lange levensduur. Vooral omdat de villa’s veel blootgesteld zullen worden aan weersinvloeden als zon, zee en zout.
Bescherming
Mensen die dagelijks in de bouw werken, weten dat bouwmaterialen die meer in de zon staan eerder verkleuren dan bouwmaterialen die nauwelijks in de zon staan. Omdat het Keralit-paneel voorzien is van een beschermende toplaag op de folie, is het paneel goed beschermd tegen UV-straling en andere weersinvloeden zoals wind en zout.
Door deze toplaag zorgt er daarnaast voor dat de kleur langer vast blijft en het paneel minder snel vervaagt, zodat Keralit óók onder de zwaardere weersomstandigheden een zeer geschikt materiaal is.
Verhuur
De eerste villa’s zijn inmiddels opgeleverd en in de verhuur. Ondertussen wordt er nog hard doorgewerkt: de andere villa’s zijn in de afbouwfase. Marco verwacht nog een paar maanden bezig te zullen zijn met het plaatsen van Keralit.
“We hebben nog genoeg te doen, hoor. Als de temperatuur een beetje mild blijft voor ons, kunnen we snel en veel meters maken. Ook gewoon in de winter. Voor ons als aannemer is die wind juist funest,” lacht De Rijk.