Weersbestendige villa’s voor vakantiepark Texel

4 minuten leestijd
Interview

Zon en zee hebben op Waddeneiland Texel grote invloed op de levensduur en het onderhoud van bouwmaterialen. Bij de bouw van 48 vakantievilla’s is dan ook bewust gekozen voor een onderhoudsarme gevelbekleding die hoofdzakelijk bestaat uit Keralit.

Op een groot vakantiepark op Texel worden 48 nieuwe vakantievilla’s gebouwd. De exploitant heeft bij het ontwerp daarvan de nadruk gelegd op de exploitatiekosten. Daarom is gekozen voor bouwmaterialen die goed bestand zijn tegen de zon en tegen het zout van de zee. De geselecteerde materialen hebben een lange levensduur, blijven lang mooi en zijn daarnaast onderhoudsarm.

 

Derving inkomsten

Voor vakantievilla’s is die beperking op onderhoud van essentieel belang. Niet alleen kost onderhoud geld, maar tijdens groot onderhoud kan de villa ook niet worden verhuurd en derft de exploitant dus inkomsten. Daarbij is de uitstraling van een villa van invloed op de verhuurbaarheid. Vakantiegangers kijken ook niet graag tegen steigers aan tijdens hun verblijf. Belangrijk is dus dat de villa er ook aan de buitenzijde lange tijd fris uit blijft uitzien.

Kleurvaster

Voor de gevelbekleding is de keuze gevallen op Keralit. Dit kunststof gevelpaneel voldoet aan de eisen van een lange levensduur en vergt weinig onderhoud. Voor aannemer Marco de Rijk is het na jarenlang gewerkt te hebben met zowel hout als Keralit, eenvoudig om beide materialen met elkaar te vergelijken. “Je ziet gewoon dat Keralit op de lange termijn veel kleurvaster is dan hout en dat het langer netjes blijft. Je hoeft er veel minder onderhoud aan te plegen. Bovendien verwerkt het makkelijk en snel”, zegt De Rijk.

 

Beschermende toplaag

Wie dagelijks in de bouw werkt, weet dat bouwmaterialen die in de zon staan eerder verkleuren dan bouwmaterialen die nauwelijks in de zon staan. Omdat het Keralit-paneel voorzien is van een beschermende toplaag op de folie, is het paneel goed beschermd tegen UV-straling en andere weersinvloeden zoals wind en zout. Dat zorgt voor een lange levensduur en zorgt er tevens voor dat de kleur langer behouden blijft en het paneel minder snel vervaagt. Daardoor is Keralit óók onder de zwaardere weersomstandigheden een zeer geschikt onderhoudsarm materiaal.

“Het is voor het eerst dat we met zóveel Keralit werken. Het loopt echt in de kilometers. Ik ben in totaal denk ik wel een jaar bezig met het plaatsen van Keralit”, vertelt De Rijk.

Afwisseling materialen

Om architectonische redenen is toch gekozen voor afwisseling van materialen. Sommige villa’s worden bekleed met een houten gevel; andere villa’s krijgen een gevel van Keralit. Soms worden de stijlen gemixt; dan krijgt een villa een houten gevel en een dakrand van Keralit of juist andersom. Door de mix van kunststof met hout blijft het periodieke en groot onderhoud over het totale project toch nog acceptabel voor de exploitant.