Keralit
Keralit is een zowel kwalitatief als esthetisch een hoogwaardig materiaal. Windveren zijn te maken van het Keralit dakrandpaneel, dat in breedtes van 200 tot 350 mm en een lengte van zes meter verkrijgbaar is. Keralit dient u altijd op een geventileerde achterconstructie te monteren. Die bestaat bij voorkeur uit verduurzaamde houten regels van minimaal 20 x 38 mm die h.o.h. 300 mm worden gemonteerd. Aan de boven- en onderzijde is een ventilatieruimte nodig van 20 cm2 per strekkende meter. Bij windveren monteert u dit achterhout logischerwijs in de lengterichting van de windveer. De ventilatie is te waarborgen door sleuven van voldoende grootte te maken in het hout.
Keralit Basisprofiel
Op de onderste regel monteert u een basisprofiel. Deze is er in twee varianten, afhankelijk van het al dan niet aanwezig zijn van een dakoverstek. Het Keralit dakrandpaneel klikt u in dit basisprofiel, om het vervolgens aan de bovenzijde vast te schroeven. Door achter de gevelpannen te schroeven, zal de bevestiging uit het zicht komen.
Doordat de kopse kanten van Keralit open zijn, verdient de aansluiting bij de goot extra aandacht om tot een esthetische afwerking te komen. De mooiste oplossing daarvoor is om de goot door te laten steken, tot voorbij het overstek. De windveer kan dan eindigen boven de goot en watert op die manier ook heel mooi af in de goot. Een andere oplossing is om het Keralit dakrandpaneel met een H-profiel aan te laten sluiten op het voorste boeiboord van de goot.
Unipanel biedt vrijheid
Windveren zijn ook uitstekend te vervangen door Unipanel. Dit is een homogeen materiaal dat zich laat bewerken en laat detailleren als hout. Het is daarmee ook geschikt voor het maken van sierlijke windveren, zoals die vroeger werden voorzien van houtsnijwerk.
Unipanel panelen zijn voor grotere lengtes te koppelen middels een halfhoutse verbinding of door ze op te leggen op een met EPDM beschermde regel. Enkele millimeters tussenruimte zijn nodig om de thermische werking op te vangen. Unipanel is wit van kleur en behoeft in principe geen verdere afwerking. Wel is het verstandig om gefreesde of gezaagde randen te behandelen met Unipanel Sealer, om vuilaanhechting te voorkomen.
Bevestiging Unipanel
Unipanel brengt u aan op een geventileerde achterconstructie met een h.o.h. afstand van maximaal 400 mm. U kunt de panelen hierop bevestigen met RVS nagels of schroeven, door ze te verlijmen in het Bostik PanelTacksysteem of met het speciale Unipanel bevestigingssysteem. Bij dat systeem vallen de schroeven met een speciale schroefbit precies 6 mm onder het oppervlak. Het schroefgat wordt afgedekt met dopjes die precies gelijk vallen met het oppervlak. De bevestiging is daardoor vrijwel onzichtbaar. Bij deze bevestiging en bij lijmen hoeft u Unipanel niet af te werken. Bij gebruik van nagels of schroeven kunt u de gaten vullen met houtplamuur en vervolgens schuren en schilderen. Schilderen van Unipanel kan met lichte kleuren in de juiste verfsystemen.
Hardschuim dakrandpanelen
Een eenvoudige en strakke oplossing voor vervangen of monteren van windveren bieden de Heering hardschuim dakrandpanelen. Dit zijn L-vormige panelen waarvan de onderzijde op de bekleding van het overstek valt. Daardoor ontstaat een strakke aansluiting van de windveer op het overstek. Ook deze hardschuim dakrandpanelen monteert u bij voorkeur op een geventileerde achterconstructie. De panelen kunt u aan de onderzijde schroeven, alsmede aan de bovenzijde waar de schroeven wegvallen achter de gevelpannen.